Beton is tegenwoordig een echte trend. Van betonnen vloeren en muren tot wasbakken, keukenbladen en nog veel meer. Beton wordt op ontzettend veel manieren gebruikt ook in de tuin bijvoorbeeld in een tuinhuis

Hoe wordt beton dan gemaakt? 

Beton is eigenlijk kunstmatig steenachtig materiaal en wordt veelal gebruikt als bouwmateriaal. Beton bestaat uit meerdere elementen, een belangrijk element van het mengsel is cement, wat het bindmiddel vormt. Aan het cement wordt grind en zand toegevoegd wat ook wel granulaat genoemd. En ook kalk is een belangrijke toevoeging aan het mengsel. Alle bovengenoemde materialen worden droog toegevoegd en wanneer er de juiste hoeveelheid water aan toegevoegd wordt dan zal er beton ontstaan. 

Beton wordt al eeuwen gebruikt

De Grieken en Romeinen gebruikten al beton in hun bouwwerken. Dit is teruggevonden in de overblijfselen van bouwwerken zoals aquaducten en andere grote Romeinse gebouwen zoals het Colosseum en het Pantheon. Toen werd voornamelijk veel gebruikgemaakt van ongewapend beton. Het mengsel maakte pas in de 19de en 20ste eeuw een ontwikkeling door en het materiaal werd verbeterd tot het product dat we tot op heden kennen. Tegenwoordig gebruiken we beton ook gewapend. Beton is namelijk niet goed bestand tegen trekkrachten. Wanneer er stalen balken of platen door het beton lopen vangen die de trekkrachten op waardoor het beton niet breekt of scheurt. 

Beton gebruikt in de tuin 

Beton kan ook in de tuin gebruikt worden voor bijvoorbeeld een tuinhuis, tuinmeubels of een buitenkeuken. Ook in schuttingen worden wel eens betonnen palen gebruikt in plaats van hout. Beton kan in een tuinhuis ook op verschillende manieren gebruikt worden. Zoals de fundering van het tuinhuis, de vloeren of wanden. Ook decoratieve elementen van beton kunnen in het tuinhuis voor sfeer zorgen. 

Beton; een interieurtrend 

De ‘betonlook’ is een ware interieur trend geworden. Badkamers met een betonnen vloer of muren die gestuct zijn alsof het van beton is gemaakt, het komt in vele huizen voor de laatste tijd. Beton geeft die industriële look waar veel mensen naar op zoek zijn. Ook vind je beton terug in keukens, woonkamers en eetkamers in bijvoorbeeld tafelbladen, decoratie of keukenbladen. 

Pin It on Pinterest